Gewoon doen!

 

Deze video is bijna 4 jaar geleden gepubliceerd en het blijft actueel. Ik gebruik het nog regelmatig tijdens trainingen voor onderwijsteams omdat het, door het zwart/wit te stellen, kijkers echt even aan het denken worden gezet. Mensen moeten steevast lachen om de zin ” Rond je 44e bereik je de staat van terminale serieusheid”, om vervolgens stil te worden van de daaropvolgende zin “je hebt je creativiteit en je unieke eigenschappen voorgoed ingeruild voor conformiteit en structuur.”

En aan het einde volgt steevast: “mooi!” – maar nu?

Wij zijn de afgelopen jaren, en nog steeds meer,  volop bezig met die creativiteit, onderzoekende houding en kritisch denken,  onder het moderne containerbegrip ’21st Century Skills’. Vooral volop bezig in het hoofd: want we beseffen wel dat we de kinderen uit moeten dagen maar we weten alleen niet meer hoe. Eerlijk is eerlijk, ik kan het niet over 1 kam scheren: er zijn ook heel veel scholen die al jaren de zogenaamde vaardigheden ingebed hebben.

Ik zie dan ook dat er ook met dit onderwerp weer heel veel gevoelsmatig gestapeld wordt: “het komt er weer bij”, “hoe gaan we dit nu weer doen?”

Dat laatste, daar zit volgens mij de clou: Doen! Als je beseft dat het anders moet, dan ga je er toch ook gelijk mee aan de slag? Je hoeft niet resoluut het roer om te gooien, maar begin in ieder geval, wees zelf creatief en begin met iets kleins. Want veranderen is geen project, veranderen is een proces.

En print onderstaande tekening uit en hang deze boven je bureau: want je zal creatief moeten zijn om je doel te bereiken! En ondernemend, en kritisch, en samenwerkend en…

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *