Andere tijden

 

 

 

 

 

 

 

 

bron: http://wakemedvoices.org/2010/08/brown-bag-lunch-shake-up/

 

 

Als ouder vraag ik me af waarom er veel gezegd wordt over het onderwijs, maar dat het kader: de onderwijstijden, eigenlijk taboe zijn. En dan laat ik de (zomer)vakanties even buiten beschouwing.

Het is toch voor iedereen ideaal om elke dag met hetzelfde rooster te werken, waarbij je als ouder je kind ‘s ochtends brengt en ‘s avonds haalt, je als leerkracht ‘s middags tijd hebt voor het (te) uitgebreide takenpakket en als kind een uitgebreid uitdagend aanbod krijgt.

Voorwaarde is dan wel dat die middagen goed geoutilleerd zijn: voor elk wat wils. Maar die opdracht kan je neerleggen met een partnerorganisatie. Waarom niet gewoon voor ieder kind de weektaak met in het vakje ‘vrije keus’ het naschoolse aanbod? Dat kan variëren van lekker spelen, een muziekinstrument leren bespelen, oefenen voor zwemdiploma C of Astron bezoeken (in het kader van techniek).

Laat ik voor mezelf spreken: voor ouders zijn dit soort activiteiten haast niet meer te organiseren, of je moet zelf flink wat dagen inleveren. Zwemles om 16:00 uur, wie verzint dat in deze tijd?

Het feit is dat de maatschappij rap verandert: werd er dik 10 jaar geleden bij mij in de lerarenkamer nog schande gesproken van de ‘sleutelkinderen’, nu is het gemeengoed dat vader en moeder samen de kost verdienen en het digitale tijdperk een 5-voudige agenda enigszins praktischer maar nog steeds puzzelen is. Het is echt niet meer alleen de vader die zondag het vlees snijdt, moeder doet steeds vaker mee.

Opvallend is dat directies die zich oriënteren op een continurooster vaak veel weerstand krijgen: van de eigen leerkrachten!  Ook ouders vinden het vaak een cultuurshock.

Uiteindelijk draait het om het kind. Je wil als ouder dat het zich maximaal kan ontplooien en het plezier heeft: in school en daarna en dat tijdens het avondeten de meest fantastische verhalen voorgeschoteld worden. Tegenwoordig kies je er niet meer voor om tweeverdiener te zijn, het is een noodzaak: dus laten we er met z’n allen het maximale uithalen voor het kind!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *