De hechtingstheorie in relatie tot volwassenen

Het was vanochtend een enerverende ochtend. Ik mocht weer los voor een groep PM-ers die bij mij de cursus Piramide volgen. Het is interessant om te zien hoe mensen, met het beeld en ervaring van de eigen praktijk, ineens dingen gaan herkennen als je de theorie toelicht. Ik schreef al eerder: waarom doe je wat je doet en wat probeer je ermee te bereiken. Wees bewust van wat je waarom doet.

Zo kwam ook de hechtingstheorie (nabijheid) en de distance theorie (afstand) ter sprake. Het belang ervan bij de ontwikkeling van het kind. Een gevoel van veiligheid is noodzakelijk om in staat te zijn tot exploratie van de wereld. Psychologische nabijheid is een noodzakelijke voorwaarde om effectief psychologisch afstand te nemen.

Tot zover een duidelijk en logisch verhaal. Na de bijeenkomst reed ik door naar mijn volgende training, in het midden van het land. Tijd genoeg om na te denken. Ik vroeg me toen af: “Wat voor psychologische consequenties zou het kunnen hebben op volwassenen als je een bepaalde hechtingsstijl ontwikkelt? Bijvoorbeeld richting je vrienden, netwerk of relatie? Dat het voor een kind een bepaalde voorwaarde is om te kunnen ontwikkelen (veiligheid creëren) dat begrijp ik, maar welke invloed heeft het op jou als volwassene?

Zou je dat als volwassene kunnen duiden, in een ‘hokje’ kunnen stoppen?

Ik ben geen psycholoog en heb ergens nog wel spijt dat ik die knoop na mijn studie niet doorgehakt heb om de opleiding te volgen. Want het is mega interessant (wie weet in de nabije toekomst).

Als je gaat googlen ontdek je veel over dit onderwerp. Nu weet ik niet in hoeverre het theoretisch onderbouwd is maar ik herken wel veel punten.

De Happinez zegt bijvoorbeeld:

Psychologie Magazine heeft een meer theoretisch onderbouwd verhaal:

De Belgische site Feeling heeft zogenaamd een wetenschappelijke onderbouwing:

https://www.feeling.be/psycho-relatie/dit-de-wetenschappelijke-verklaring-voor-waarom-vallen-op-bepaalde-types

De DSM meisjes hebben het ook op een interessante manier uitgewerkt:

https://dsmmeisjes.nl/kennisbank/ainsworth-bowlby-attachement-theory-hechtingstheorie/

Dat de periode in de jeugd invloed heeft op later, dat is duidelijk. Hoe en hoe zich dat uit? Daar wil ik mij nog eens in verdiepen. Want dat is interessant: de theorieën die wij loslaten op kinderen – wat betekent dat voor hun volwassenheid? Nature, nurture.

Interessant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *