De maan

De maan.. ik ben er al sinds mijn jeugd door gefascineerd. Niet eens alleen gefascineerd door haar, maar door het hele sterrenstelsel. In Vroomshoop was het relatief donker, en als ik buiten op de Flierdijk stond of lag kon ik zo genieten, alles bekijken.

Dat is het leukste om te doen. Niet als het koud is, want daar ben ik goed in: het op m’n heupen krijgen om de sterren of de maan te kijken door een telescoop als het vriest. Nee, zoek een plekje als de temperatuur goed is en ga er dan voor zitten. Of liggen. Als je niet bang bent voor beestjes of om vies te worden ­čśë

Vroeger hadden wij een abonnement op ‘De Kijk’ – een wetenschappelijk blad. Dat was na de Donald Duck (we moesten kiezen). Misschien heeft mij dat ook wel aangezet om nieuwsgierig te zijn naar alles. En Space 88, de tentoonstelling over de ruimtevaart – dat was zo gaaf: de maanlander, de maanauto en maanstenen en zand. Als 14 jarige was ik zo onder de indruk. Het is me altijd bijgebleven.

Het mooie is, is dat de maan iets ‘mythisch’ heeft. Kijk naar de historie hoe mensen de maan vroeger zagen. Al is het over het ontstaan van de maan: check deze link. En de theorie├źn of er een relatie is tussen de (volle) maan en vruchtbaarheid,┬ámisdaadcijfers,┬áslaapkwaliteit,┬ágeboorte, zelfmoord, epilepsie, slaapwandelen,┬áverkeersongevallen┬áof enige andere vorm van menselijk gedrag?

Wetenschappelijk is er niets aangetoond.. maar is alles wetenschappelijk aan te tonen? Ik ben geen wetenschapper. Maar ik ben er wel van overtuigd dat er meer is tussen ‘Aarde en Hemel’. Neem toeval, zoals mensen die je in je leven ontmoet.

De maan – wat ik zo mooi vind, net als alle zichtbare planeten en sterren: waar je ook kijkt ter wereld, je kijkt naar hetzelfde lichaam. Dat is net als de zon.

De Quest heeft daar een leuk item over: https://www.quest.nl/natuur/sterrenkunde/a28394917/dit-zie-je-aan-de-zomerhemel-3-de-maan/

En natuurlijk de wetenschappelijke kant:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maan

5 juli is het weer volle maan. https://www.timeanddate.com/astronomy/moon/location.html

Op de volgende supermaan moeten we helaas weer even wachten. Dat was zo gaaf dit jaar. In 2025 kunnen we weer genieten!

http://hemel.waarnemen.com/maan/supermaan_21e_eeuw.html

Maar de tip, om ook kinderen te interesseren. Neem een doodgewone verrekijker en ga kijken. Je ziet steeds iets nieuws. Dat zou zelfs vanuit je tuin kunnen of je balkon.

En ik? Ik kijk elke dag. Maar dat heeft ook een andere reden ­čÖé

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *