De vakantie

Bron foto http://www.vanwuijckhuisepolder.nl/

6 weken zomervakantie…

Het duurt volgens geleerden ‘te lang’.  Plasterk heeft ooit durven opperen om het in te korten naar naar vier weken.  Het onderwerp is zelfs nu nog actueel, zoals hier en hier en ook bij ouders en nog meer ouders.

Wat is dat toch? waarom houdt men toch zo strikt vast aan die 6 weken zomervakantie? Uit onderzoek blijkt dat het ten koste gaat van de ‘zwakkere’ leerlingen, de werkgevers verliezen efficiënte werktijd door de vakantiespreiding en een (bepaald percentage) kinderen en ouders tellen de dagen af.  En waarom? Om een oude traditie in ere te houden? Ik weet het, het is vloeken in de kerk, maar waarom die zomervakantie niet inperken tot 4 weken? De andere twee weken kan je eenvoudig ‘wegstoppen’ over het jaar. Ga gewoon uit van het gemiddelde van 940 lesuren per jaar.

Wellicht zou de overheid een handje kunnen ‘helpen’? wat nou als deze zegt: “er zijn 9 a 10 nationale ‘vakantieweken’; zomer, herfst, Kerst, en voorjaar (rond maart). Daarnaast zijn er nog enkele officiële feestdagen en de rest wordt per provincie geregeld, of interbestuurlijk (samenwerkende PO/VO besturen in de regio), zolang je maar aan de wettelijk gestelde onderwijsuren komt. Je bent af van die lange zomer, en komt volgens mij tot een goede regionale spreiding. Toch?

Ik wist het wel..

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *