Een gierzwaluw is geen zwaluw – over aannames

Enkele weken geleden keek ik gebiologeerd naar de zwaluwen boven mij. Het is toch gaaf om te bedenken dat deze vlugge vogels de lunch uit de lucht vissen. Zo wendbaar, zo snel.

Ik lees ook af wat voor weer het wordt. Nou ja, ik doe wel stoer, maar het klopt wel. Als ze laag vliegen wordt het koud en nat, als ze hoog vliegen, zijn de insecten hoger (oa door thermiek) en dus warmer weer. Check maar

Dit is trouwens een hele leuke site! Elke dag behandelen ze een vraag van kinderen. Echt een aanrader om eens voor te gaan zitten!

Klik voor “Het mysterie van de dag”

Terug naar de zwaluw. Tijdens het kijken vertelde iemand mij dat de zwaluw niet op de grond mag komen. Want als dat gebeurt kan hij niet meer wegvliegen: zijn pootjes zijn te kort. Je moet een zwaluw dan oppakken en omhoog gooien. Het leek mij heel aannemelijk: de zwaluw heeft een bijzondere vorm qua vleugels, de bouw is niet te vergelijken met die van bijvoorbeeld een mus of merel en de pootjes, ik weet het nog wel van de zwaluwnesten, die zijn inderdaad opvallend kort. Dus met mijn vermeende ‘vogelkennis’ checkte ik de feiten en geloofde het.

Tot.. vanochtend. Ik zat op de fiets door het vlakke land te crossen. En wat schetste mijn verbazing? Er zaten wel 20 zwaluwen op de weg voor mij. Het was een rotsachtig pad en de zwaluwen stoven voor mij weg. Huh?

Dat liet mij niet los, dus ik heb het net uitgeplozen.

Het verhaal klopt.. deels.. Alleen gaat het om een bepaalde zwaluw: de Gierzwaluw. Als er een gierzwaluw is, zijn er meer soorten zwaluwen was mijn conclusie.

En ja hoor, check wikipedia. En nu wordt het nog interessanter. De gierzwaluw hoort niet eens tot de orde van de zwaluwen. Het is een ‘nep zwaluw’. Of zoals Wikipedia het omschrijft:

Gierzwaluwen (familie Apodidae, orde Apodiformes) behoren niet tot deze familie en zelfs niet tot dezelfde orde. Zwaluwen en gierzwaluwen zijn een voorbeeld van convergente evolutie; beide groepen vogels hebben zich via verschillende evolutionaire ontwikkelingen aangepast aan het leven in de lucht en het vangen van vliegende insecten. Zwaluwen zitten vaak op gespannen draden, gierzwaluwen doen dit nooit.

#bam Nu heb je iets interessants te vertellen als zwaluwen ziet vliegen!

Wat mij opviel: ik ben er zelf in getrapt, in de aanname. Waar ik overal en altijd verkondig: neem niet altijd alles voor waar aan, check het door te vragen of te onderzoeken deed ik het zelf niet. Omdat ik logisch dacht te denken.

Hoeveel aannames doet iemand per dag eigenlijk? Dat is een interessante. Want ik weet het wel: je kan niet alles onderzoeken. Wel ondervangen door door te vragen, maar in de snelheid waarin wij tegenwoordig leven schiet dat er vaak bij in.

In mijn werk beantwoord ik ook wel eens vragen waar ik twijfels over heb… deelnemers nemen het aan, omdat ik ervoor geleerd heb. Ik ben de ‘autoriteit’. Achteraf blijkt het wel te kloppen, maar toch.. hoe vaak gebeurt dat wel niet?

Interessant om eens uit te pluizen.

Door mijn zoektocht heb ik wel een paar hele leuke sites gevonden:

BNN/Vara heeft een interessante site van Vroege Vogels, met veel weetjes

De site Knack.be heeft een maand lang kindervragen beantwoord onder de noemer “Mysterie van de dag”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.