Generatie Z

BaBirChCAAAZV_R.png-large

 

Generatie Z: Geen SMS, Geen E-Mail, Geen PC, tablet of Smartphone, geen brieven of televisie en vooral niet face-to-face IRL (In Real Life).. Persoonlijk vind ik het niet handig dat ze gelijk achterin het alfabet beginnen. Want wat komt er na Z? Maak de reeks af:

1961 – 1980 – generatie X

1981- 1995 – generatie Y

1996 –  ?  Generatie Z

En? Ik kom uit op 2006 waar de volgende generatie start. Ik denk dat wij nu op het punt zijn aangekomen waarbij de term generatie misschien losgekoppeld moet worden van het authentieke ‘zoon-vader-opa’ (of de vrouwelijke variant) naar ‘oudste broer-jongere-broer-jongste broer’ (ook hier zijn variaties mogelijk).

In eerdere blogs schreef ik al over #society30 , de samenleving die denkt vanuit crowdsourcing, samenwerking hoog in het vaandel staat, als het maar efficiënt en betrouwbaar is, waarde creëert en gebruik makend van ieders expertises.

Wordt het dan niet eens tijd om met z’n allen na te denken hoe wij deze generatie Z kunnen faciliteren in hun ontwikkeling? Als je de monitor Trends in Beeld van OCW ziet, komt 19% van de leerkrachten uit de Y-generatie, de rest is eigenlijk al fossiel (ik mag het zeggen als X-generatie).  Maar ik ben er wel van overtuigd dat je de ‘oudere’ generaties nodig hebt om juist de jongere te helpen. Dus niet: ‘het heeft altijd zo gewerkt, dus we blijven hieraan vasthouden’ maar openstaan voor het feit dat er een generatie in de schoolbanken zit die echt midden in de samenleving staan en deze verder uitbouwen! Zo dacht ik van de week dat mijn zoon van 7 lekker rustig een boek aan het lezen was, tot hij enthousiast riep of ik even wilde komen kijken. Niks boek lezen, hij had een app ontdekt en out of the blue maakte hij zijn eigen verhaal!

Gepersonaliseerd leren, leren op maat, onderwerpen die staan te trappelen om uitgerold te worden. Maar het werkt alleen maar als de ouder, de school en vooral de leerkracht er open voor staat en ermee om kan gaan. Wij houden het echt niet tegen, dus laten we het ‘fossielen’ accepteren, omarmen en ondersteunen! Ter illustratie hieronder nog een mooie infographic. Ga ik mijn zoon ondertussen leren hoe hij Bitcoins kan minen 😉

Generation-Z-Infographic

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *