Historie

Af en toe graaf ik in ‘mijn’ historie. Ik ben niet zo van het terugkijken, en toch vind ik het ergens interessant / belangrijk. Mijn moeder komt uit de achterhoek (Vorden en is opgegroeid in Emmen) en mijn vader uit Drenthe (Ermerveen).

Zelf ben ik geboren in Zwartsluis en vanaf mijn 3e opgegroeid in Vroomshoop. Daar heb ik lang gewoond, tot ik op mezelf ging wonen in Zwolle, verhuisde naar De Bilt, Utrecht, Zeist en nu nog woon in Dwingeloo.

Dwingeloo ligt niet gek ver van Emmen en Ermerveen. Sinds ik in het noorden woon rijd ik af en toe, tussen mijn afspraken door, naar de locaties die ik herinner van mijn jeugd: toen we op zondag op bezoek gingen of als ik er ging logeren. De boerderij in Ermerveen, het rijtjeshuis in Emmen, in de wijk Angelslo.

Je ziet het veranderen. Zoals je het vroeger kende en zoals het nu is. De huizen zijn veranderd, de infrastructuur. De bewoners… Zo heeft Ermerveen nog maar 19 inwoners (!) en is Angelslo al lang niet meer de modernste wijk van Emmen.

Hetzelfde geldt voor Vroomshoop. Waar het voor mijn gevoel altijd een ‘klein dorp’ was, waar ik elk steegje kende op de fiets, is het enorm gegroeid met veel nieuwbouw en winkels. Ok, het is ook al zo’n 40 jaar geleden dat ik daar op ontdekking ging. Vroomshoop heeft bijvoorbeeld geen echte oude kern, zoals het esdorp Den Ham, het buurdorp (waar het gemeentehuis stond) of zoals Dwingeloo (ook met een oude brink). Den Ham en Vroomshoop waren historisch ‘rivalen’ , net als Dwingeloo en het nabij gelegen gehucht Dieverbrug, aan de andere kant van de vaart. Is dat niet altijd zo? Zonde achteraf: ik kwam alleen in Den Ham voor mijn rijschool en het gemeentehuis en de snuffelstage voor een school en om de gasfles te vullen bij Veneberg voor de vakantie of schoenen te kopen bij Jan Pas met mijn ouders.. De voetbalderby’s waren berucht … net als dat elk dorp een eigen zwembad had en eigen sportvoorzieningen, dus je ging niet buurten. Terwijl er echt wel wat moois was te ontdekken.

En dat fascineert mij. Het ontstaan van deze dorpen en gehuchten, hoe en waarom ze uitgroeien. De anekdotes, de boeken, de oude foto’s. De culturen. En de vroegere economische waarde (zoals de veen- kolen- en textielvrachten door het kanaal bij Vroomshoop richting Almelo) in vergelijk met de huidige. Het verschil tussen ‘zandgrond’ en ‘veengrond’ De kern van Dwingeloo (de brink) zou er totaal anders uitgezien hebben, als de toenmalige burgermeester (na de oorlog), in gegaan was met de voorstellen om alle oude huizen plat te gooien. Hij ging ervoor liggen en daardoor is de oude kern bewaard gebleven. Dat is toch bijzonder!

In mijn speurtochten vanavond kwam ik een hele boeiende site tegen: De topo tijdreis. Ik heb echt zitten puzzelen en het is mega interessant! Als je van historie houdt.. Je krijgt inzicht in hoe oude beken lopen, gebieden genoemd worden die nu wijken zijn en hoe een kern van een dorp steeds verder uitgebreid wordt planologisch.

Check de site: https://www.topotijdreis.nl puzzel en geniet. Want het is zo leuk, even terug graven in het verleden. Wedden dat je blijft hangen? De site werkt wel het best op Chrome … Safari geeft bij mij problemen.

Wil je verder graven? Kijk dan in het Nationaal Archief

Historische luchtfoto’s vind je via het Aviodrome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.