kinderen horen niet dood te gaan..

Indrukwekkend… het bericht van de 7-jarige jongen die verdronken is vandaag. Ondanks reanimatie toch overleden. Wat heftig…. De foto bij het artikel is tekenend. De paniek, het ongeloof….

foto NOS

Het was geen mui, het was een ‘plas’.. Een ‘gewone plas’ – Het was de plas waar de dag daarvoor een volwassene verdronken was.

De foto raakte me. Dit was de situatie… zonder dat je het jonge slachtoffer zag.. Hoe kan het – 7 jaar. Een momentopname, een stijlframe, die zoveel zegt.

Ik verlang weer naar het schoolzwemmen.. het verplicht leren zwemmen… Want Nederland is waterrijk, maar nu wordt elk stroompje of plas benut om verkoeling te vinden. Zelfs hier in de buurt wordt er fanatiek gezwommen door oud en jong in ‘de stroom’. De brug is verworden tot springplank en geeft het grootste plezier.

Mijn dochter, 9 jaar, wilde laatst met vriendinnen naar de brug. Zij is een waterrat, zwemt het best van iedereen, en heeft 3 diploma’s. Het mocht niet van mij – niet zonder mij.

Jonge kinderen zijn zich niet snel bewust van gevaar. Zoals ik laatst schreef: laat kinderen vrij in hun ontdekkingen en spel, maar grijp in als het moet, als er gevaar dreigt wat ze niet inzien. Dat is net zo met water. Mijn zoon was verontwaardigd dat hij niet van het zwembadtrapje in het zwembad mocht duiken. Tot ik hem uitlegde wat er kan gebeuren in het ondiepe bad.

Laten we zorgen voor onze kinderen. En ze in de gaten houden: want zelfs met diploma kunnen ze vaak niet niet zwemmen. Het is net als je rijbewijs: je leer het pas als je het hebt..

Ik gun het niemand, echt niemand, zijn of haar kind te verliezen aan het water…. Kinderen horen niet dood te gaan..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *