DE KRIMP – biedt kansen!

Cijfers CBS

 

Het CBS heeft een nieuw rapport gepubliceerd over de bevolkingsgroei in Nederland. De uitkomsten zijn niet spannend, wel interessant! Lees het rapport hier

Nederland vergrijst. In 2025 is 22% van de bevolking 65 jaar of ouder. Nu is dat nog ‘maar’ 16%. Jongeren trekken naar de grote steden en ouderen blijven achter.

In het noorden is de krimp een spookterm wat als rode draad loopt door vrijwel elk onderwijsbeleid. “Hoe moet worden omgegaan met de dalende leerling aantallen”.  Daarbij horen dan vrijwel altijd, mooi gezegd, impopulaire maatregelen: klassen vergroten, scholen sluiten, lopende contracten herzien, zzp-ers inschakelen en ga zo maar door. Laatst las ik zelfs een artikel over onrendabele vierkante meters (leegstaande lokalen). Ondertussen blijft men angstvallig vasthouden aan de verzuiling en worden er nieuwe gebouwen geplaatst op meer ‘vruchtbare’  wijken waar uiteindelijk twee identiteiten onder een dak komen. Dat lost dus het probleem KRIMP niet op. Sterker nog, ik denk dat dit de leefbaarheid in de buitengebieden misschien juist nog minder maakt omdat de lege schoolgebouwen verdwijnen. Maar dat is een andere discussie.

In dit rapport staan interessante feiten. Waarom zou je bijvoorbeeld als school proberen zoveel mogelijk kleuters te krijgen, als het een keihard feit is dat de regio leegloopt? Is dat niet trekken aan een dood paard? Uiteraard, ik ben er van overtuigd dat je als school moet blijven profileren, zoals met www.hetschoolvoorbeeld.nl . Je moet in beeld blijven, en dat kan perfect door het gebruik van social media. Ook ouderbetrokkenheid blijft essentieel, of beter: dit wordt een randvoorwaarde om überhaupt te overleven. Maar moet je nu focussen op groei of juist behoud? Ik denk zeker dat het ook zo interessant wordt om meer te kijken naar de ouderen in onze samenleving, die 22% in 2025. Die blijven op hun plek in de regio maar niet achter de geraniums omdat we steeds gezonder oud worden. Dat zal een groei geven van vraag naar diensten, zoals bibliotheken, sociale plekken, ouderen activiteiten. En dan denk ik even aan de term ‘onrendabele vierkante meters’. Dat biedt toch kansen?

Over krimp gesproken – het Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland biedt veel interessante informatie en gaat uit van kansen voor iedereen.

Ik vind het interessant.

 

 

 

 

Een interessant initiatief is het Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.