#onderwijs

Onderwijs.
(geregelde) overdracht van kennis of vaardigheden: openbaar en bijzonder onderwijs; speciaal onderwijs onderwijs voor lichamelijk of geestelijk gehandicapten, kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden enz.; primair onderwijs, voortgezet onderwijs, hoger onderwijs; beroepsonderwijs, wetenschappelijk onderwijs (Bron Van Dale).

Onderwijzen – is dat nog van deze tijd? Het geeft mij een beeld van een leerkracht die voor een overvolle groep staat en probeert kennis over te dragen. Uiteraard: het is nog steeds zo op 99,9% van de scholen, maar het besef dat kinderen overal leren, en dat je ze meer moet ‘begeleiden’ dan ‘onderrichten’ krijgt steeds meer de overhand. Maar hoe? En durven we dat?

De pas gestarte Steve Jobsscholen zijn een voorbeeld van nieuwe trends, net als de eerder gestarte zomerscholen, de Sterrenscholen, en de scholen die overgegaan zijn op een continurooster en de bouwgroepen: men gaat er steeds meer vanuit dat kinderen van elkaar leren, in heterogene groepen en vooral buiten school.

Een interessante ontwikkeling, maar in hoeverre kan je dan nog spreken van onderwijs? Ik krijg het gevoel dat dit een gepasseerde term is, en dat we op zoek moeten naar iets nieuws. Iemand een suggestie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *