Onderzoek: terug naar de kinderopvang in coronatijd

De uitbraak van het coronavirus heeft een grote invloed gehad op ons dagelijks leven. Het instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden doet onderzoek naar de ervaringen van ouders en kinderen (0-4) rondom de sluiting en heropening van reguliere kinderdagverblijven.

In de toelichting staat te lezen:

Het onderzoek bestaat uit het invullen van een vragenlijst en zal ongeveer 20 tot 30 minuten van uw tijd kosten. De vragen die gesteld worden gaan over hoe het voor u en uw kind was om van de ene op de andere dag geen gebruik meer te kunnen maken van de kinderopvang. Ook wordt gevraagd hoe het voor u was om uw kind na de heropening (weer) naar het kinderdagverblijf te brengen en hoe uw kind daarop reageerde. Daarnaast stellen we wat vragen over het karakter van uw kind, het gebruik van kinderopvang en uw gedachten en gevoelens over de opvang in het algemeen. Deze zaken kunnen mogelijk beïnvloeden hoe ouders en kinderen de sluiting en heropening hebben ervaren. Tot slot zullen we een aantal algemene vragen stellen over uw gezin zodat we weten voor welke groepen ouders en kinderen de uitkomsten van dit onderzoek gelden.

Bekijk hier de uitgebreide toelichting van het onderzoeksteam

Klik hier om de vragenlijst te openen

Impact

Dat het impact heeft (gehad) op jonge kinderen is duidelijk. Ik heb het zoveel om me heen gehoord. Niet alleen baby’s die weer op de groep kwamen, maar ook dreumesen en peuters die weer helemaal moesten ‘wennen’, de veiligheid was volledig verdwenen. Veel ouders hebben in overleg de kinderen extra dagen laten wennen. Ik ben benieuwd wat er uit het onderzoek komt. Ik hoop dat veel ouders bereid zijn om dit in te vullen. Want de onderzoeksresultaten kunnen veel breder gebruikt worden schat ik zo in.

Zullen we met z’n allen, kinderopvangorganisaties, branches, schoolleveranciers, onderwijsadviesbureaus dit item delen? Opnemen in de nieuwsbrief?

Doen! Denk in het belang van het jonge kind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *