staken..

” Wat gaan jouw kinderen doen op 5 oktober?” Deze vraag kreeg ik vanmiddag voorgelegd door de BSO. Zij weten kennelijk dat het schoolteam gaat staken.

Is dat gelijk tekenend voor hoe het onderwijs haar ‘klanten’ ziet vs. hoe de BSO haar klanten ziet? Het valt me gelijk op dat ik het tussen aanhalingstekens zet: een school ziet een ouder vaak nog te weinig als klant. Ik zal zo mijn spambox checken.

Ik vind dat je als school een onderneming runt. De klant wil je tevreden (be)houden door kwaliteit te leveren. Logisch.

En dan ga je staken. Gaat iedereen dan naar het Malieveld? Kunnen we 70.000 mensen verwachten rond het Binnenhof of als menselijke keten rond het ministerie van OCW om een statement te maken? Ik vermoed dat een groot deel lekker thuis gaat zitten, op de teams na die er echt werk van maken. Want die heb ik 2012 en afgelopen voorjaar ook gezien.

En wie zijn de dupe? De kinderen. Waarom? Omdat ouders door hun vakantiedagen heen zijn en de kinderen toch een plek moeten geven, zoals overvolle BSO’s.

Het salaris is een argument, werkdruk het andere. Ik denk dat, als oud leerkracht, het vooral zit in het financieren van het onderwijs. Want het salaris is echt niet slecht, als je alleen al kijkt naar alle vakantiedagen en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Ja, het verschil met het VO is ‘way too big’ .. maar volgens mij is de oplossing als volgt:

Bevries de komende jaren de lonen in het VO, geef dit percentage aan het PO zodat zij daar extra handen in de klas mee kunnen bekostigen. Want eerlijk is eerlijk: het hele passend onderwijs concept is 1 grote verborgen bezuiniging geweest waar iedereen in gestonken is. Ik geloof echt dat die extra handen nodig zijn.

En het staken? Niet doen: maak een statement door met ouders in het verweer te komen: stop per direct met het CITO LVS en toetsen. Dat scheelt heel wat werkdruk en let maar eens op welke druk er ontstaat bij de overheden!

En het salaris? vergelijk het nou eens niet met het groene gras bij de buren, kijk ook eens naar de zorg…

Ik ga opvang regelen.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.