Tip op Netflix: “Rita”

Ik heb het helemaal gemist… de serie is al met haar 5e seizoen bezig – “Rita” – de eigenzinnige lerares. Ik ben fan geworden.

Trouw schreef het volgende erover:

In de Netflix-serie ‘Rita’ worden zware thema’s niet geschuwd. Toch stemt iedere aflevering vrolijk.

Stel je eens deze hilarische scene op een basisschool voor. Knud – blond, een jaar of acht, kwetsbaar koppie, linkse betweterige veganistische ouders – wordt sinds hij in de klas vieze suikerloze cakejes ronddeelde, gepest. Zijn kweller Liam – donker haar, zelfde leeftijd, maar forser – gebruikt tegen Knud niet alleen woorden maar ook zijn vuisten. Basisschooljuf Rita nodigt de ouders van beide kinderen uit om over dit probleem te spreken.

De vader van Liam biedt direct zijn excuses aan. Hij heeft een hartig woordje met zijn zoon gesproken, het zal niet meer gebeuren. Maar dan komen de vader en moeder van Knud aan het woord. ‘Nee, ú moet zich niet excuseren, maar wíj”, klinkt het. Ze hebben zich verdiept in de thuisproblemen van Liam, die vaak verhuisde, en ze begrijpen zijn frustraties. ‘Wij erkennen dat jullie het moeilijk hebben’.

De vader reageert verbaasd: wie zegt dat wij het moeilijk hebben? Antwoord van de twee idealisten: wij hebben privileges die jullie niet hebben. Vader Liam: ‘En daarom kan ik mijn zoon niet opvoeden? Ben ik een slachtoffer?’ En dan krijgt Liams vader er zo genoeg van dat hij de vader van Knud een vuistslag geeft. Je ziet Rita bijna juichen.

Vierde seizoen

Het is een scene uit het vierde seizoen van Rita dat inmiddels op Netflix is verschenen, en ach wat verbleekt die andere serie over het leven op school, ‘De luizenmoeder’. Wat is er geestig aan een stagiaire met een strak T-shirt waar directeur Anton hijgend achteraan loopt?

De non-conformistische Rita sekst met de directeur, geniet ervan en gaat vervolgens gewoon weer aan het werk, net als hij. In de loop van de seizoenen heeft ze trouwens menig ongeoorloofde affaire. De Deense schoolwereld kent natuurlijk ook zijn behoudende elementen en daarmee gaat Rita met haar vrije seksuele moraal de strijd aan. Waarom is ze juf geworden, wordt haar in het eerste seizoen al gevraagd. Het antwoord: om kinderen tegen hun ouders te beschermen.

Zware thema’s genoeg

In het vierde seizoen keert Rita terug naar haar geboortedorp en naar de school waar ze ooit zelf op zat. Ze is wat gegroefder in het gezicht maar verder de ouwe: ze rookt nog, ze draagt nog altijd geblokte houthakkershemden, een strakke broek en hoge hakken en zwaait nog altijd met haar lange blonde lokken. Via flashbacks komt de kijker nu meer te weten over haar eigen, moeilijke jeugd.

Er zitten zware thema’s genoeg in Rita: stuklopende relaties, moeizame vrouwenvriendschappen, seks met minderjarigen, scheiding, pesten. En toch stemt bijna iedere aflevering uiteindelijk vrolijk. Daar zit de kracht van dit Deense drama, in die combinatie van zwaarheid en lichtheid. O ja, en ook in het verslavende Deense liedje dat de serie in en uitluidt.

https://www.trouw.nl/nieuws/vergeet-de-luizenmoeder-hier-is-de-deense-juf-rita~b5d55c10/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *