wachtwoorden, pincodes en privacy

Naast de pincode wordt er steeds meer gevraagd om een wachtwoord. Het grote voordeel is dat een wachtwoord zelf bedacht kan worden. En dat is meteen DE zwakke plek van een wachtwoord. Zo is het wachtwoord ‘password’ niet meer het meest gebruikte wachtwoord maar ‘123456’.  En dan te bedenken dat de meeste mensen maar 1 wachtwoord hebben voor heel veel toepassingen, zoals bankieren, de mail, online shops en ga zo maar door!

Aan de ene kant is een groot deel van de mensen wantrouwig tegen reuzen als Google, Dropbox en Microsoft, vanwege alle privacy voorwaarden waar Nederlandse ondernemers van profiteren, aan de andere kant zijn mensen zelf ook de zwakste schakel.

Zo was ik twee weken geleden in een iCentre om de sluiterknop van mijn iPhone 5 te laten repareren. Naast mij, aan de balie, stond een echtpaar met dochter (+/- 16 jaar). Ze hadden net een Macbook gekocht en gevraagd aan de medewerker om zaken als Office en Gmail te installeren. En wat schetst mijn verbazing? Zonder blikken of blozen geven deze mensen hun mailaccount en wachtwoord aan de medewerker. In goed vertrouwen. Om de boel te installeren. Ik had op z’n minst verwacht dat de dochter de ouders toe zou roepen deze gegevens niet te melden… maar nee. Vol overgave spelde de vader alle gegevens.

Ik ben even weggelopen. Ik snap dat er volksstammen zijn die zich geen kwaad bewust zijn van het overdragen van gebruikersnamen en wachtwoorden…. maar laat op z’n minst een professionele organisatie mensen bewust maken van het feit dat deze gegevens tegenwoordig net zo belangrijk zijn als een pincode..

Hetzelfde geldt voor de school die, omdat het handig is, het WIFI wachtwoord op het whiteboard heeft genoteerd.

Privacy begint bij jezelf. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.